Monday, December 29, 2008

Welcome to the republic of Kashmir?

Mes pagaliau persikeleme i naujus namus! Ir daug daug geresnius, negu buvusieji (ir nuoma mazesne) – visi kambariai iskloti plytelemis, vonios kambariai labai graziai irengti, virtuveje yra kriaukle, virtuvinis komplektas ir t.t. Be to, gana nebloga vieta, tik deja, tolokai nuo armijos teritorijos, tai elektra dingsta mazdag 3 kartus per diena (senieji namai buvo arti armijos teritorijos, tai lapkriti is viso nebuvo problemu del elektros). Prizadu, kiek veliau bus nuotrauku:)

Gul jau senokai platina vaistus keliems gydytojams Muzafarabade, Kasmyro sostineje. Vakar jis turejo susitikti su keliais gydytojais, tai ir mane pasieme. As ne nezinojau, kad vaziuoju i visiskai kita valsybe…

Taip taip, Kasmyras – beveik atskira valstybe! Jie turi savo atskira parlamenta, prezidenta ir kitas valstybines istaigas. Su Pakistanu bendri ik pinigai, istatymai ir valstybine kalba. Prie ivaziavimo tikrino mano pasa, gerai, kad dar vizos nereikejo!

Indijai riklausanti Kasmyro dalis irgi beveik nepriklausoma valstybe, irgi turi atskira parlamenta, prezidenta ir t.t. Taip Indija ir Pakistanas bando parodyti pasauliui, kad jiems Kasmyro visiskai nereikia, nors praeiyje buve trys karai rodo priesingai. O ir ant automobiliu, registruotu Kasmyre, numeriu rasoma “Azad Jammu Kashmir”. As visada galvojau, kad azad ir jammu yra kokiu nors vietoviu pavadinimai. Pasirodo ne! “Azad” reiskia nepriklausomas (t.y. Pakistano Kasmyras), o “jammu” – priklausomas (t.y. Indijos Kasmyras). Taip taip, jiems tikrai nereikia Kasmyro…

Bet priesingai nei Indijos Kasmyre, Pakistanui priklausancioje dalyje visiskai nera jokiu neramumu, protestu ir t.t. Kaip uzsienietei, man ten viena saugiausiu vietu visame Pakistane. Vienintelis pavojus yre zemes drebejimai. Seismologu duomenimis, artimiausiu metu Kasmyre galima tiketis zemes drebejimu. Bet tuomet ir Abotabade tie zemes drebejimai butu jauciami.

Vienas dalykas, kuriuo Kasmyro vyriausybe visiskai nesirupina, yra keliai. Nuo Abotabado iki Muzafarabado apie 100km, bet kelione trunka apie 4 valandas, nes koks 50 – 60 km kelio yra labai siaurais ir siaubingai duobetais kalnu keliukais. Pirma mintis buvo, kad tas kelias buvo apgadintas per 2005 metu zemes drebejima, ir vis dar neatstatytas, nes visas Muzafarabadas irgi buvo sugriautas, taigi pirmiau reikejo miesta atstatyti. Velgi ne! Tas kelias jau pries zemes drebejima buvo duobetas. Geda, visam Kasmyrui, kad toks tragiskas kelias veda i sostine. Tiesa, yra geras kelias, bet jis veda nuo Islamabado, tai mums nepakeliui. Ir dauguma ministru ir kitu aukstu pareigunu i ar is muzafarabdo vaziuoja butent tuo bloguoju keliu, nes jie daznai tuo paciu apsilanko ir Abotabade. Oro uosto velgi nera, sudetinga butu ji tarp kalnu igrusti, taigi tiems visiems ministrams keliones turetu apkarsti.

O pats miestas buvo labai greitai atstatytas po zemes drebejimo, nepasakytum, kad ten pries trejus mets viskas buvo nusluota nuo zemes pavirsiaus. Vienintelis dalykas, primenantis zemes drebejima plikos uolos ant kalnu, juosianciu Muzafarabada. Ir nuo tu uolu mieste yra tiek dulkiu, kad beveik viskas padengta pilksvai. Nelabai malonu. Tikiuosi, kad netrukus tie kalnai vel apaugs pusimis.

Kai visa tai rasau, mes esame kaime. Cia lyja, salta ir jau kelias dienas nera duju. Jie turi kelis duju balionelius su kaitlentemis, kad galetu maisto issivirti, taciau sildytuvu nera kaip isijungti. Jau svajoju apie savo naujuosius namus Abotabade, kur, nors ir yra daug salciau, dujos niekada nedingsta.

No comments:

Post a Comment