Tuesday, February 24, 2009

Pakistanietiskos keistenybes I

Maisto ypatumai

Tradicinis naminis pakistanietiskas maistas – labai labai riebus troskinys su labai labai daug masalos. Paprastai troskinamos bulves, zirneliai ir vistiena arba jautienos gabaliukai, kuriuose kremzliu ir riebalu daugiau negu mesos (ir jie tokius gabaliukus su pasigardziavimu ryja. O jeigu kaulas pasitaiko, tai issciulpia is jo viska, kas viduje. Fuuuu). Visu patiekalu gamyba pradedama taip pat: iki koseles pakepinami svogunai ir pomidorai.

Speju, kad kaimynyste su Kinija leme nelabai valgomai atrodanciu dalyku valgyma. Delikatesu laikomos ozku blauzdeles. Kai pasakiau mamai, jos reakcija buvo: “Betgi ten nera mesos!”. Nera, bet galima apgrauzti odyte ir issciulpti kauliuko viduriuka. Kitas delikatesas – karviu uodegos. Velgi nera mesos, bet delikatesas!

Bet tai dar ne viskas. Valgomos vistu kojos (Ne, ne slauneles, o blauzdos su pedomis, kurias mes perkame Apple ir verdamos jos oi oi kaip dvokia, o jie jas valgo! Feeeeee!), smegenys, oziu kiausiniai (dar nemaciau, kad valgytu, bet Gul sake, kad valgo), karviu tesmenys. Pamirsau paklausti, ar jauciu pimpalai nevalgomi, bet manau, kad valgomi. Ir gal dar kanopos apgrauziamos, nenustebciau.

Bet isgirde, kad karta valgiau varles slauneliu, pakistanieciai nutaiso veido mimika, kuri reiskia “as vemiu”. Vistos koja pries varles slaunele? Renkuosi pastaraja.

Beje, jie nevalgo ir antienos, nors anciu pulkeli daznas turi namie dekoratyviniais tikslais.

Salotomis jie vadina tiesiog supjaustytas darzoves. Supjaustai svoguna ir jau salotos! Taip taip, jie ryte ryja zalius svogunus. Dar megsta baltuosius ridikus, agurkus ir kartais morkas. Apibarsto darzoves daugybe druskos.

Vaisius jie irgi megsta su druska. Apelsinai, arbuzai, guavos, kriauses – visi jie valgomi su druska. Karstu oru geria citrinu sultis, sumaisytas su vandeniu ir druska. Neimanomai slykstus skonis.

Drabuziu ypatumai ir kodel as neinu i sporto kluba

Turi pakistanieciai toki drabuzi vadinama shalwar kameez. Ir nesioja ji visur visomis progomis. Tiesa, vyrai miestuose daznai devi vakarietiskus drabuzius, bet moteru retai pamatysi. Matote, nepadoru. Bet kitos savo shalwar kameez sugeba tokius aptemptus pasisiuti, kad paprasti dzinsai ir marskineliai daug maziau provokuojamai atrodo.

Kartais galvoju, kad taip tiesiog patogiau. Reikia mergaitei drabuzelio i vestuves eiti – nusipirkai grazios medziageles (o patikekite, koks pasirinkimas), nunesei pas siuveja ir tau pasiuva. Modelis toks pats, kaip ir kitu tavo drabuziu, taigi tikrai tiks. Arba reikia drabuzelio isleistuvems – vel tas pats. Kaip paprasta! O kiek Lietuvoje mergaites isleistuvems sukneles iesko!

Modeliai, kaip jau minejau, visi vienodi, skiriasi nebent apykakles (kuriu paprastai nesimato, nes skara uzdengia). Nebent mergaite gyvena mieste, tada ji gali siutis aptemptesne tunika, trumpomis rankovemis arba be rankoviu, iki puses slaunu, o ne iki keliu, ne kelnes, bet bridzus ir aptemptesnes nei iprasta.

Ir prie tos tunikos ir kelniu butinai reikalinga skara. Paprastai ji uzvyniojama ant galvos, taciau modernios mergaites ja persimeta per kakla arba per viena peti. Iki siol neiminiau misles, kodel ta skara butina, velgi del padorumo? Bet permesta per kakla ar per peti ji visiskai nieko nedengia…

Ir mergaites devi ta savo shalwar kameez nuolat – kai kur nors eina, kai namuciuose tvarkosi, kai miega. Ir netgi kai sportuoja! Taip taip, ant treniruokliu jos lipa su tom savo tunikom ir placiom kelnem (nezinau, ar visos turi sportbacius), ir apsivynioje skarom! Tai buvo priezastis, kodel atsisakiau su kaimyne eiti i sporto kluba. Atleiskit, bet man tai nelygis. Kada nors gyvensiu Islamabade, ten zmones ne tokie konservatyvus, tai nusipirksiu sportines kelnes ir sportine… tunika. Na taip, Pakistane gal tik 0,001% mergaiciu isdrista i gatve iseiti su trumpuciais marskineliais.

Pimp my ride in Pakistani style

Pirmas dalykas, kuri turistai, atvyke i Pakistana turi pamatyti, yra sunkvezimai. Prisimenate priezodi “genys margas, bet svietas dar margesnis”? Pakistane ji galima perfrazuoti i “Genys margas, bet sunkvezimis dar margesnis”. Sunkvezimiai cia puosiami lipdukais, is skardos pagamintais ir nudazytais ornamentais, varpeliais ant grandineliu, veidrodeliais ir dar visokiais dalykeliais. Durys pakeiciamos i israizytas medines, o sunkvezimio galas uzdengiamas medinemis lentomis, ant kuriu nupiestas paveikslas. Deja, tu paveikslu dailininkai daznai nelabai gerai moka piesti.

Populiariausi piesiniai yra labai neproporcingi tigrai ir arkliai (kaip jau minejau, dailininkai nelabai moka piesti), kalnu vaizdai, sparnuoti arkliai moteru galvomis, kurapkos (Pakistano nacionalinis paukstis). Yra specialios parduotuves, kuriose galima nusipirkti tu paveikslu bei kitu sunkvezimio papuosimu.

Stai tas grazuolis pakistanietiskas sunkvezimis:


O cia neproporcingo tigro su veidrodeliu ant liezuvio pavyzdys:


Puosiami ne tik sunkvezimiai, bet ir labai seno modelio autobusai, vazinejantys tarp miestu (jais paprastai vaziuoja neturtingi zmones, nes juose nera kondicionieriu), mikriukai, riksu motociklai, traktoriai, netgi teko matyti kelis papuostus ekskavatorius.

Bet ka daryti, jeigu nesi nei sunkvezimio, nei autobuso vairuotojas? Yra 2 iseitys:

1. “pasipimpink” savo dvirati. Dviracio remas gali buti apvyniojamas juostelemis, stipinai apkaisiojami spalvotomis vielytemis, prie vairo pritvirtinamos dirbtines geles, o sedyne papuosiama kutais;
2. “pasipimpink” savo automobili. Automobiliai nepuosiami tokiomis detalemis kaip sunkvezimiai ar autobusai, taciau galima ant galinio stiklo is prilipinamu raidziu uzsirasyti savo varda ar kilmes vieta. Idomu, kad Abotabado gyventojai save vadina “Abbatonian”. Niekada nebuciau pagalvojusi! Ir dar galima i salona prikisti dirbtiniu geliu, kurios Pakistane taip megstamos.

O jeigu svajoji apie motocikla, bet neisgali jo isigyti, stai dviratis, beveik paverciantis tavo svajone tikrove:



As ji praminiau Harley Cyclison.

1 comment:

  1. labas, o tavo boyfriend'as gal pakistanietis>?kaip atsidurei sioj zemej?

    ReplyDelete