Wednesday, February 25, 2009

Pakistanietiskos keistenybes II

Susipazinkite, tai mano uz mane 3 metais jaunesnis dede

Pakistanieciai turi daug vaiku. Jeigu sakau daug, tai reiskia labai daug! Tik modernios seimos paklauso valdzios raginimo tureti 2 vaikus. Kaimuose sunku rasti seima su maziau nei 7 vaikais. O kas tik nedaroma, kad vaiku skaicius sumazetu! Kaip jau minejau, Pakistano valdzia ragina tureti tik 2 vaikus. Organizacijos, kovojancios su demografiniu augimu, rengia specialias paskaitas apie seimos planavima. Netgi buvo surengta loterija “siusk tuscia prezervatyvu pakuote ir laimek kelione i Dubaju”. Taciau dauguma pakistanieciu vis tiek yra isitikine, kad vaiku turi buti daug, taigi vaikai planuojami, taciau vis tiek gimsta kas 2-3 metus.

Taigi taip iseina, kad vyriausias seimos vaikas jauniausiajam jau i tevus tiktu. Kai jauniausias vaikas susilaukia savo vaiko, vyriausias jau turi anuku, taigi to jauniausiojo vaikas jau turi duktereciu ar sunenu.

Zinoma, tokie dalykai visiskai imanomi ir vakaru salyse, taciau Pakistane tai vyksta siaubingais mastais. Ir kiekvienas turi tiek pusbroliu ar pusseseriu, kad ko gero nesugeba suskaiciuoti. Paskaiciavau, kad kai su Gul turesime savo vaika, jis jau tures 19 pusbroliu ir pusseseriu + bent viena nesantuokini pusbroli + dar viena pussesere ar pusbrolis pakeliui. Be to, dar tures viena dukterecia ir viena sunena!

Neapsisprendziu, ar siandien vilketi Prada ar Armani…

O taip, dizaineriu logotipai Pakistane labai populiarus. Isejes i gatve pamatysi bent 3 vaikinus, kuriu marskineliai rekia “Armani”, “D&G”, “CK” ir t.t. Ir tie marskineliai visiskai nera dizaineriu kuriniu kopijos. Tiesiog pakistanieciai nori ant marskineliu ka nors uzrasyti, bet nesugalvoja, ka…

Geriausias to pavyzdys – vaikiskos kuprines is Mardano turgaus:




Kai Gul reikia nauju marskineliu, pardavejai ima siulyti daugybe “D&G”, “Armani” ir t.t. As juos visada nustebinu sakydama “No fake logos”. Jie negali suvokti, kodel as nenoriu, kad mano vyras eitu su is tolo sviecianciu Armaniu.

Jeigu ant marskineliu nera dizaineriu logotipu, jie vis tiek gali buti su protu nesuvokiamu uzrasu. Stai vieno Gul brolio dukte turi rozinius marskinelius su peliuku Mikiu ir uzrasu: “Beautiful girls. We work for world. We study for people”. Perskaiciau ir pirma mintis buvo: “Kaaaa?”

Bet karta Lahore maciau vaikina su uzrasu ant marskineliu “Nobody knows that I’m not wearing underwear”. Nemanau, kad kiekvienas pakistanietis isdristu su tokiu eiti, bet vis tiek tai buvo sviesos spinduliukas tamsiame Armaniu ir D&G tunelyje.





Ar tu is Anglijos, ar is Londono?

Pakistane sunku surasti zmogu zinanti Lietuva. Ja paprastai zino politikos studentai, gyvenusieji kur nors Europoje arba bendravusieji su lietuviais ar ju kaimynais internetu. Dar sutikau tikra “perliuka” – gudziame kaime gyvenanti tolima Gul giminaiti, kuris ne tik zino Lietuva, bet ir yra jos krepsinio rinktines gerbejas!

Dauguma Lietuvos varda isgirsta pirma karta. Negaliu pykti – Lietuva tikrai maza valstybe. Dalis po paaiskinimo “Lietuva yra Rytu Europoje”, “Lietuva yra prie Lenkijos, o Lenkija prie Vokietijos” (Gul visada praleidzia ta dali apie Lenkija, nes mano, kad cia zmones jos nezino, nors pastebejau, kad nemazai ju zino), “Lietuva yra Europos Sajungoje” gali bent jau isivaizduoti, kur ji yra, o kartais net ir ima klausineti, ar ji buvo Sovietu Sajungoje ir pan. Taciau dalis tiesiog atsisako suprasti, kad as nesu angle ar amerikiete, kad mano gimtoji kalba nera anglu ir kad mano isvaizda net neprimena angles…

Man rodos, dalis pakistanieciu pasauli isivaizduoja butent taip:


Kai kurie nezino, kad JAV nera Europoje. Vienas Gul brolis manes klause, ar Lietuva ribojasi su JAV. Neseniai mes vel turejome pokalbi apie Lietuvos vieta zemelapyje, man rodos, nepaisant mano ilgu aiskinimu, jis nesuvoke, kad Lietuva nera Didziosios Britanijos dalis ar JAV valstija.

Beja, Didziaja Britanija jie vadina Anglija. Na, mes ja irgi taip vadiname, bet mes zinome, kad Didziaja Britanija sudaro ne tik Anglija, bet ir Skotija, Velsas ir Siaures Airija. O jie nezino. Nezino, kad Londonas yra tik miestas, o ne valstybe. Tas pats del Dubajaus.

Kita vertus, prisimenu laida “Klausimelis”…

No comments:

Post a Comment