Friday, January 23, 2009

Apie pakistanietiskus mitus, vaikus ir man nesuvokiamas tradicijas

Viena mane labai stebina Pakistane – cia zmones bijo bereikalingiausiu dalyku, bet visiskai nesijaudina del to, del ko tikrai reiketu. Pavyzdziui, dauguma yra isitikine, kad visi kontraceptikai sukelia nevaisinguma, todel ju nevartoja ir peri vaikus kaip isproteje, arba tik po vestuviu pasidaro viena vaika del viso pikto, o kitus jau planuoja. Tuo tarpu visus kitus vaistus, nuo skausmo, antibiotikus ir t.t. ryja saujomis ir visiskai nebijo kad tai gali pakenkti kepenims.

Ir tai ne tik apie vaistus. Dauguma moteru augina miskus ant koju, nes bijo, kad jei nusiskus, ataugs daugiau plauku. Nepesioja antakiu, nes bijo, kad tai pakenks akims. Jau nekalbant apie tokius mitus, kad nuo daug saldumynu gali susirgti diabetu (o vista ar zuvi ne kepa, o tiesiog verda aliejuje, beveik nejuda, stai tau ir diabeto priezastis), 70% sunu uzsikrete pasiutlige, nors jie ir neatrodo pasiute, o per menstruacijas negalima praustis po dusu ir apskritai praustis.

Taciau jie visiskai nesijaudina del savo vaiku. Mazus vaikus vezioja ant priekines automobilio sedynes, aisku, neprisegtus saugos dirzais. Arba leidzia jiems stoveti tarp priekiniu sedyniu, visiskai nemastydami, kad staigiai sustabzius masina, vaikas isskris pro langa. Daznai tenka matyti gal 2 – 3 metu vaikus zaidziancius prie pat gatves.

O vakar suzinojau viena dalyka, kuris mane sokiravo – dauguma moteru pastojusios nesilanko pas gydytojus (jos netgi niekam apie tai nesako, gal bijo prisipazinti, kad uzsiimineja seksu?) ir gimdo namuose. Suprasciau, jei tai vyktu kokiuose kalnu kaimeliuose, kur gydytoju nelabai yra. Taciau tai vyksta ir ten, kur medicinos pagalba pasiekiama ranka, o ligonine keli metrai nuo namu!

Dabar siek tiek statistikos is laikrascio: kasdien Pakistane mirsta 500 kudikiu, kasmet 216 000 (8 vieta pasaulyje pagal kudikiu mirtinguma). Kasmet 10 400 moteru mirsta gimdydamos. Ir visu siu mirciu butu galima isvengti, jeigu vaikai gimtu priziurint gydytojams.

Anot Gul, Pakistane, ypac tarp pustunu, yra tradicija gimdyti namuose. Bet kuriems galams laikytis tradiciju, jeigu taip rizikuojama motinos ir kudikio gyvybe?

Sveiki atvyke i Pakistana, i sali, kurioje vakarieciui tiek daug dalyku yra nesuprantami ir kartais negali buti suprantami.

No comments:

Post a Comment